16 Haziran 2014 Pazartesi

Regaleali, Rosso, Sicilia 2010


İtalyanlar'la devam ediyoruz. Bu seferki şarabımız Sicilya'dan Nero d'Avalo üzümünden yapılmış bir Regaleali Rosso 2010. Üzerinde 'Vedat Milor Seçimi' etiketiyle bulabileceğiniz bir şarap. Bu üzümü daha önce tatmadık ve neyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Nero d'Avalo üzümü Sicilya'da en yaygın şekilde yetiştirilen üzüm cinsi. Genelde İtalya anakarasında daha zayıf üzümlerden yapılan şaraplara gövde ve derinlik katmak için kullanılıyor. Sicilyadak California'da ve Avusturalya'da da sıklıkla kullanılıyor.

30 dakika kadar soğuttuktan sonra şarabı proteinli yemeğimizin yanında açtık. Okuduğumuz bilgileri hemen haklı çıkarırcasına bardaktaki koyu yakut rengine ve bardak çeperine yapışmasına şahit olduk. Güçlü gövdeli ve belirgin tanenli bir şarap olduğunu hemen gösterdi. 2010 rekoltesi olması sebebiyle tanenlerin bizi rahatsız etme riskini biliyorduk. İlk yudumda karışık meyve tatlarını birbirinden ayır etmekte zorlandık. Orta derecede yuvarlanmış belirgin tanenlerin yanında çok da dengelenmemiş alkol ve asitle karşılaştık. Meyvemsi tatlar ön plana çıkmaya çalışırken sürekli olarak keskin tanenlerle engelleniyordu. Şaraptaki bu belirgin özelliklere rağmen içilmesine engel oluşturacak bir problemden ya da hatadan söz etmek pek mümkün değil.

Şarabın potansiyelini yakalayabilmesi için belki önünde belirli bir zaman dilimi var. Ancak bu üzümden yapılmış şaraplarla ilgili tecrübemiz pek olmadığı için bu potansiyel konusunda yorum yapabilmek şimdilik biraz zor. Son kararda ilginç bir tecrübe olduğunu belirtmekte fayda var. Nero d'Avalo'yu merak ediyorsanız deneyebilirsiniz.

Puan: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder